Mutluluk Nedir?

Mutluluk Nedir?

Sohbetedersin.com Üzerinden artık size hepimiz için değişen konu Mutluluk Nedir? Anlatamaya çalışacağız

 

Eğer mutlu olmak istiyorsan hedeflerine odaklan. İnsanlara veya olaylara değil.

Bugün “Albert Einstein” ın bir sözüyle başlamak istedim yazıya. En sevdiğim ve bizzat yaşamıma dahi uygulamaya çalıştığım bir sözdür bu.
“Mutluluk nedir?” Hemen gözünüzün önüne ilkçağ filozoflarını getirmeyin. Bu soru insanlık tarihinin her devrinde sorulmuş ve cevapları döneme, topluma, yaşantıya, kişiye gibi unsurlar neticesinde farklılık göstermiştir. Mesela kimi mutluluğu aşkta arar, kimisi “Parasız saadet olmaz” der. Kimisi için sağlık bulunmaz bir nimettir, kimisi hayallerinin peşinden gidip başarı sağlarsa mutluluğu tam olarak bulmuş olur. Kısacası hayatta amacını gerçekleştirebildiğinizdir mutluluk.

İşte bu noktada Albert Einstein devreye giriyor. Mutlu olabilmek için hayatta amacınızı, hedefinizi gerçekleştirmeniz gerekiyor. Evet, tam olarak bundan bahsediyor.
Size bir bilgi daha vereyim. İnsanın amacıyla mutluluğu arasında doğru orantıda bir döngü vardır. Hedefinizi ne kadar gerçekleştirebiliyorsanız o kadar mutlu olursunuz. Mutlu oldukça da gözünüzü biraz daha yükseklere dikersiniz. Yani hedefinizi yükseltmiş olursunuz. Hedefinizi gerçekleştiremezseniz de mutluluk katsayınız düşer. Düştükçe hedefinizden vazgeçmiş olursunuz. Bu döngü böyle tekrarlanıp gider.

Şöyle bir örnekle izah edeyim. İşinizden çok büyük keyif alıyorsunuz ve yaptığınız işte gerçekten çok başarılısınız. Bu sizi elbette mutlu eder. Mutlu olduğunuz için işinizi daha da keyifle yapmaya başladınız. Belki de bir önceki seneye göre hem mali anlamda hem tecrübe anlamında hem de işinizin kalitesi anlamında bir adım daha öne geçtiniz. Şimdi daha iyi anlamışsınızdır aralarındaki ilişkiyi.
İşte bu yüzden sadece hedefinize yönelmeniz gerekir. Başka bir olayla ya da insanla ilgilenirseniz bu sizi mutsuz kılar. Dolayısıyla ulaşabileceğiniz hedefe engel koyar. Neden mi?

Çünkü başka bir durum ya da başka bir kişiyle ilgilenmek konsantrasyonunuzu dağıtır. Çünkü başka bir insanın başarısını ya da başarısızlıklarını ya da doğrularını, yanlışlarını baz alırsanız gerçeği yani kendinizi göremezsiniz, belirsizlik sizi mutsuz eder. Aynı şekilde başka bir olaya kafaya yorarsanız enerjinizi yanlış yerlere tüketirsiniz. Bu örnekler çoğalır gider. Ama ortaya çıkan bir gerçek var ki, mutluluğun sırrı başkalarına bakmak değil kendimize, yani hedeflerimize bakmaktır.
Siz ne dersiniz?

Musty Azad 5254
Cevap bırakın